Flexbarometer: meer vast, minder flex

De meest recente Flexbarometer bevestigt de trend: de uitzendsector krimpt, het aantal uitzendkrachten daalt en er komen meer vaste banen bij dan flexcontracten.

Dat blijkt uit de Flexbarometer, die is samengesteld op basis waarin CBS-cijfers uit tien sectoren over het tweede kwartaal van 2019.

Aantal uitzendkrachten daalt

Het aantal uitzendkrachten daalde in het tweede kwartaal flink met 6,2%. Het CBS telde in het tweede kwartaal van dit jaar 274.000 uitzendkrachten. Het aandeel uitzendkrachten in het aantal flexibele contractvormen (flexschil) kwam daarmee in het tweede kwartaal 2019 uit op 14,1% (Dat was in het tweede kwartaal 2018 nog 14,8%). In de totale werkzame beroepsbevolking is het aandeel uitzendkrachten gedaald naar 3,0% (was 3,3%).

Meer vaste, minder flex

De trend dat de vaste baan aan terrein wint ten opzichte van flexcontracten wordt ook in deze meest recente Flexbarometer bevestigd. In het tweede kwartaal van 2019 lag het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie 193.000 hoger dan een jaar eerder, een stijging van 3,5%. In vergelijking met het eerste kwartaal nam het aantal vaste arbeidsrelaties met 54.000 toe. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam opnieuw af. Het aantal daalde ten opzichte van het tweede kwartaal 2018 met 1,1% (ruim 18.000 werknemers). Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie ligt op dit moment op zo’n 1,9 miljoen.

Flexbarometer: meer vast, minder flex

Foto's

Downloads

Vastdienstverband!!

Per 1 januari is Steven Bosje vast in dienst gekomen bij Vedaflex Dokkum. Steven is al geruime tijd werkzaam bij onze opdrachtgever Van Tuinen Tuinservice in Berlikum. Van harte gefeliciteerd Steven en we wensen Steven en Johan samen heel veel werkplezier toe!

 

Steekproef toont discriminatie uitzendbureaus

DEN HAAG (ANP) – Uitzendbureaus die niet zijn aangesloten bij de brancheorganisaties ABU en NBBU werken op grote schaal mee aan discriminatie. Dat komt naar voren uit een steekproef in opdracht van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Handhaving wet dba wederom uitgesteld, tot 1 januari 2021

In 2016 verviel de VAR-verklaring met de komst van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Sindsdien worstelt het kabinet met de vraag hoe de zelfstandige zonder personeel (zzp’er) het ‘werken als zelfstandige’ kan aantonen.